- 460 Görüntülenme
“İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi”
2022 – 01 sayılı Proje Teklif Çağrısının genel amacı, “Yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmek”tir. Akıllı dijital teknolojilerin imalat sanayi sektöründe yaygınlaşması için bu teknolojilerin “erişilebilir” hale getirilmesi stratejik müdahale alanı olarak belirlenmiştir. Akıllı dijital teknolojiler geliştirme alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin mevcut portföylerinde bulunan ürün / yazılımlarında tasarımsal iyileştirme, kullanım alanını genişletme, farklı teknolojilere entegrasyon, sektörel ihtiyaçlara uyarlama, modül ekleme, işlev optimizasyonu vb. iyileştirmeler yapmaları ve / veya geliştirmiş oldukları ürün / yazılımları ticarileştirmeleri KOSGEB tarafından desteklenecek ve bu şekilde; sanayi sektörümüz yetkin teknoloji tedarikçisi KOBİ’ler aracılığıyla bu teknolojilere erişebilecektir.
Proje Başvuru Tarihleri
13 Aralık 2022 – 11 Ocak 2023
Destek Üst Limiti
2.000.000 TL
Destek Oranı
%85
Teknoloji geliştiricisi KOBİ’ler, aşağıda belirtilen imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden birini veya entegre çalışmak kaydıyla birkaçını birlikte içeren konuda;
– mevcut portföylerindeki ürün / yazılımlarında tasarımsal iyileştirme, kullanım alanını genişletme, farklı teknolojilere entegrasyon, sektörel ihtiyaçlara uyarlama, modül ekleme, işlev optimizasyonu vb. iyileştirmeler yapmak ve / veya
– Geliştirmiş oldukları ürün / yazılımları ticarileştirmek için proje sunabilecektir.
Başvuru sahibi KOBİ’lerin proje konusu alandaki faaliyet kapasitelerini, imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek amaçlı faaliyetleri de proje iş paketleri arasında yer alabilecektir.
1. Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı
2. İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti
3. İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri
4. İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri
5. Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri
6. İmalat Sanayinde Siber Güvenlik
7. İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri
8. İmalat Sanayinde Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri
NACE REV 2 sınıflamasına göre; aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecektir:
26 Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
30.3 Hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı
33 Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı
61 Telekomünikasyon
62 Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
63.1 Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları
*Başvuracak tüm işletmelerin 2021 yılında bilanço esasına göre defter tutması esastır.
900.000 TL Geri Ödemesiz,
1.100.000 TL Geri Ödemeli olmak üzere toplamda
2.000.000 TL‘dir.
A) Personel Giderleri: Proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla işletmede tam zamanlı çalışacak personel desteklenebilir. Proje Kapsamında en fazla 2 yeni personel desteklenebilir.
B) Makine-Teçhizat Giderleri: Destek kapsamında satın alınacak makine-teçhizatların yeni olması şartı aranır.
C) Yazılım Giderleri: Yazılım Lisans veya Buluttan Kullanım Giderleri (Proje süresi içindeki zaman sınırlı lisanslama ve buluttan erişimle kullanım dahildir), Yazılıma İlişkin Eğitim-Danışmanlık Giderleri,
D) Hizmet Alım Giderleri: Eğitim giderleri, Test ve analiz giderleri, Belgelendirme giderleri, Danışmanlık giderleri, Proje hazırlama danışmanlığı gideri, Seyahat (yurt dışı ulaşım ve konaklama), Fuar giderleri, Tanıtım giderleri
Geri Ödemeli Destekler için, destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibraz edilmek zorundadır.
Geri ödemeler, proje bitişinden 12 ay sonra başlamak üzere dörder aylık dönemde altı eşit taksitte yapılır, faiz veya komisyon alınmaz.
- Personel dışındaki giderler için % 85 (Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin tamamı Teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenir.)
- Personel giderleri için, öğrenim durumu katsayısına göre belirlenen tutarda, (oran uygulanmadan) geri ödemesiz destek verilir.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014 /35 sayılı Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tevsik edilen kalemlerde geri ödemeli destek oranı % 15 artırılarak % 100 olarak uygulanır.
10 Mart 2023
*KOSGEB, süreç – zaman planını değiştirme ve web sayfasında güncelleme hakkını saklı tutar.
- Proje başvurularının birinci aşama değerlendirmesi KOBİ Bilgi Sistemi tarafından “Birinci Aşama Değerlendirme Kriterleri Tablosu”nda yer alan kriterlere göre yapılarak projeler en yüksek puanlı projeden en düşük puanlı projeye doğru sıralanacak ve ilk 5.000 proje ikinci aşama değerlendirmesine alınacaktır.
- Proje başvurularının ikinci aşama değerlendirmesi Kurullar tarafından “Kurul Değerlendirme Kriterleri Tablosu”nda yer alan kriterlere göre yapılarak Uygulama Esasları dahilinde projelerin nihai puanı hesaplanacaktır. Projelerin nihai puanları en yüksek puanlı projeden en düşük puanlı projeye doğru sıralanacak ve bütçe kapsamında desteklenebilecek projeler belirlenecektir.