Katma Değer Vergisi Kanunun (KDVK) Geçici 39. maddesi de bunlardan biridir. Yapılan düzenlemeye göre 01.05.2018 tarihinden itibaren sanayi sicil belgesini sahip KDV mükelleflerine, münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan ve 2018/11674 sayılı BKK eki listede yer alan yeni makina-teçhizat teslimleri 31.12.2022 tarihine kadar KDV’den istisna edilmiştir. Maddenin ilk halinde istisnanın son bulduğu tarih 31.12.2019 iken süre 7201 Sayılı Kanunla 31.12.2022 tarihine uzatılmıştır.
- İstisnadan, 6948 sayılı Kanuna göre sanayi sicil belgesine sahip KDV mükellefleri yararlanabilir.
- İstisna uygulaması açısından satıcının makina teçhizatın imalatçısı olması şartı olmadığı gibi sanayi sicil belgesine sahip olma şartı da bulunmamaktadır. Sanayi sicil belgesi şartı sadece alıcıdan aranır.
- İstisna ancak 30/04/2018 tarihli ve 2018/11674 sayılı BKK eki listede G.T.İ.P. numaraları belirtilmiş münhasıran imalat sanayiinde kullanılacak makina ve teçhizat için uygulanabilir. Listede yer almayan ya da satmak için alınan makina ve teçhizat teslimlerine istisna uygulanmaz. Ayrıca makina ve teçhizatın aksam, parça, aksesuar ve teferruatları istisnadan yararlandırılamaz.
- İstisna uygulaması ancak yeni makina ve teçhizat teslimleri için geçerlidir.
- İstisna kapsamında mal alan mükellefler, istisna belgesinin bittiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır. Vergi dairesi istisna belgesinde yer alan makina ve teçhizat listesinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol ederek istisna belgesini kapatır.
- İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde;
- İmalat sanayii dışında kullanılması,
- Elden çıkarılması veya
- Kiralanması hallerinde,
zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.
- Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından bir çok yatırım ve faaliyet alanına hibe destekleri verilmektedir. Alıcının hibe desteklerinden yararlanması özel kanununda ayrıca belirtilmemesi ve KDVK’nın Geçici 39. maddesindeki şartları sağlaması kaydıyla istisnadan yararlanılmasına engel değildir. Hibenin direkt olarak söz konusu makina ve teçhizata ilişkin verilmesinin önemi de yoktur.
Kaynak: alomaliye.com