- 1390 Görüntülenme
“İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin ve verimliliğinin artırılması”
“İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin ve verimliliğinin artırılması” proje teklif çağrısı ile imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin modern teknolojiler ve iş modelleriyle çalışma kapasitelerinin geliştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, ürün ve üretim süreçlerinin kalite standartlarına uygun hale getirilmesi ile imalat sanayi KOBİ’lerinin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Proje Başvuru Tarihleri
13 Aralık 2022 – 11 Ocak 2023
Destek Üst Limiti
1.500.000 TL
Destek Oranı
%85
Aşağıdaki konulardan birini içeren proje sunabilecektir.
- Üretimde verimlilik arttırma ve/veya üretim maliyetlerini düşürme amacıyla mevcut imalat süreçlerinin geliştirilmesi
- Ürün kalitesinin artırılması ve/veya ürün kalitesinde sürekliliğinin sağlanması
- Katma değerli üretim kapasitesi ve/veya ürün geliştirme kapasitesinin artırılması
- Ölçüm – analiz altyapısının iyileştirilmesi
- Başvuracak tüm işletmelerin 2021 yılında bilanço esasına göre defter tutması esastır.
- Ana faaliyet kodu NACE REV 2 sınıflamasına göre imalat sanayi sektörlerinde yer alan küçük ve orta ölçekli işletmeler başvurabilecektir.
200.000 TL Geri Ödemesiz,
1.300.000 TL Geri Ödemeli olmak üzere toplamda
1.500.000 TL‘dir.
*Teklif edilen projenin toplam bütçesi, 2021 yılı net satış hasılatını geçemez.
A) Personel Giderleri: Proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla işletmede tam zamanlı çalışacak personel desteklenebilir. Proje Kapsamında en fazla 2 yeni personel desteklenebilir.
B) Makine-Teçhizat Giderleri: Destek kapsamında satın alınacak makine-teçhizatların yeni olması şartı aranır.
C) Yazılım Giderleri: Yazılım Lisans veya Buluttan Kullanım Giderleri (Proje süresi içindeki zaman sınırlı lisanslama ve buluttan erişimle kullanım dahildir), Yazılıma İlişkin Eğitim-Danışmanlık Giderleri,
D) Hizmet Alım Giderleri: Eğitim giderleri, Test ve analiz giderleri, Belgelendirme giderleri, Danışmanlık giderleri, Proje hazırlama danışmanlığı gideri
Geri Ödemeli Destekler için, destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibraz edilmek zorundadır.
Geri ödemeler, proje bitişinden 12 ay sonra başlamak üzere dörder aylık dönemde altı eşit taksitte yapılır, faiz veya komisyon alınmaz.
- Personel dışındaki giderler için % 85 (Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin tamamı Teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenir.)
- Personel giderleri için, öğrenim durumu katsayısına göre belirlenen tutarda, (oran uygulanmadan) geri ödemesiz destek verilir.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014 /35 sayılı Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tevsik edilen kalemlerde geri ödemeli destek oranı % 15 artırılarak % 100 olarak uygulanır.
10 Mart 2023
*KOSGEB, süreç – zaman planını değiştirme ve web sayfasında güncelleme hakkını saklı tutar.
- Proje başvurularının birinci aşama değerlendirmesi KOBİ Bilgi Sistemi tarafından “Birinci Aşama Değerlendirme Kriterleri Tablosu”nda yer alan kriterlere göre yapılarak projeler en yüksek puanlı projeden en düşük puanlı projeye doğru sıralanacak ve ilk 5.000 proje ikinci aşama değerlendirmesine alınacaktır.
- Proje başvurularının ikinci aşama değerlendirmesi Kurullar tarafından “Kurul Değerlendirme Kriterleri Tablosu”nda yer alan kriterlere göre yapılarak Uygulama Esasları dahilinde projelerin nihai puanı hesaplanacaktır. Projelerin nihai puanları en yüksek puanlı projeden en düşük puanlı projeye doğru sıralanacak ve bütçe kapsamında desteklenebilecek projeler belirlenecektir.