Sıkça Sorulan Sorular
Bu alanda devlet destekleri hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları yer almaktadır.
Hibe bir kamu kuruluşu, işletme ya da vakıf tarafından bir eğitim kurumu, şirket ya da kişiye verilen karşılıksız paradır. Hibe genellikle belirli bir başvuru sürecinin ardından verilmektedir.
Belirli miktardaki satın alma gücünün, belirli bir süre için ve geri verilmek üzere bir bedel (genellikle faiz) karşılığı gerçek ya da tüzel kişilere verilmesidir. Kredi çeşitleri: güvencesine göre teminatlı ve teminatsız; kullanıcısına göre; özel ve kamu, süresine göre; kısa ve uzun, veriliş yerine göre üretim ve tüketim; kullanım alanına göre ticari, tarım, sanayi, yapı ve orman gibi ayrılır.
Piyasada sık sık karşılaşılan yanlış bir terimdir. Hibe geri ödemesiz, kredi ise geri ödemeli olarak alınan bir bedeldir. Bu iki karşıt kelimenin bir arada kullanılması uygun değildir.
Destek Programları, süreçler, dosya hazırlanması ve projenin uygulanması aşamalarında yeterince tecrübeli personeliniz ve bu personelinizin kendiişleri haricinde bu çalışmalar için yeterince zamanı varsa, HAYIR danışmanla çalışmanıza gerek yoktur.
Destekler konusunda tecrübeniz yok ve kendi başınıza da tecrübe kazanmak istemiyorsanız, vaktinizi uzmanlaştığınız işlere harcamayı daha doğru buluyorsanız, gerektiğinde istemediğiniz ama doğru olan şeylerin size söylenmesinin menfaatinize olduğunu düşünüyorsanız, EVET uzman bir danışman ekibi ile çalışmalısınız.
- Danışman ekibin size sağlayacağı katkı; Planladığınız projenin karşı tarafa doğru ve istenilen şekilde aktarılması, sürecin hatasız şekilde yürütülmesi ve desteğin planlandığı şekilde alınmasıdır.
Bu alanda KOSGEB hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları yer almaktadır.
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), KOBİ’lerin rekabet güçlerini geliştirmeye ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik nitelikli hizmet ve destekler sunarak, KOBİ’lerin sosyal ve ekonomik kalkınmadaki paylarını arttırmayı hedefleyen bir devlet kuruluşudur.
Ülkemizdeki KOBİ’lerin küresel pazarda söz sahibi olmasını sağlayan, KOBİ ve girişimcilik politikalarının belirlenmesinde etkin, dünyada örnek alınan bir kuruluş olmayı hedefleyen KOSGEB, her yıl binlerce KOBİ ve girişimciye, sunmuş olduğu hibe ve kredi destek programlarıyla mevcut işlerini geliştirme ve sıfırdan kendi işini kurma imkanı sağlamaktadır.
250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hâsılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon TL yi aşmayan işletmeler ‘’ KOBİ ‘’ olarak tanımlanır.
Destek alabilmek için öncelikle KOSGEB’in desteklediği KOBİ statüsünde olunmalıdır.
KOSGEB 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşudur. KOSGEB’in 1990-2009 yılları arasında imalat sanayi KOBİ’lerine yönelik yapmış olduğu çalışmalar takdirle karşılanmış ve 2009 yılında imalat sanayi dışında yer alan sektörlerdeki KOBİ’lerin de geliştirilmesi görevi KOSGEB’e verilmiştir. 18 Eylül 2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, KOSGEB’in geliştirilmesinden sorumlu olduğu sektörler belirlenmiştir.
EVET. Bir işletme uygun olan farklı KOSGEB destek programlarına eş zamanlı başvuruda bulunabilir.
Mevzuat kapsamında belirli limitler dahilinde mahsup dilekçesi vererek destek ödeme talebinde bulunabilirsiniz. Ancak talepte bulunabilmeniz için öncelikle KOSGEB’e kayıt olmanız ve destek yönetmelikleri kapsamındaki uygun ihtiyaçlarınız için doğru adımları atmanız gerekir. Diyelim ki uygun harcamanız için destek ödemesi alacaksınız. Ve vergi dairesine ya da SGK‘ya ödemeniz gereken bir borç var. Söz konusu bedel KOSGEB tarafından sizin adınıza ödenmektedir.
HAYIR. KOSGEB desteklerine yapılacak olan başvurularda hazırlanacak olan maliyet kalemlerine bu unsurlar dâhil edilemez ve söz konusu kalemler KOSGEB tarafından karşılanamaz.
http://destek.kosgeb.gov.tr adresinden şifrenizle giriş yaparak ilgili destek satırında para butonuna tıklayarak “ÖDEME OLURLARINI GÖSTER” linkinden talebinize ödeme oluru hazırlanma durumunu görebilirsiniz. Destek ödemeleri iş yoğunluğuna göre ve bütçe durumlarına göre değişkenlik göstermektedir. Daha fazla detay için KOBİ Uzmanınıza mail ile ödeme durumunuzu sorabilirsiniz.
Bu alanda teşvik sistemi hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları yer almaktadır.
YTB, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkânı sağlayan, Karar’ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir belgedir.
- Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları,
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları,
- Dernekler ve vakıflar,
- Yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri
Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.
Teşvik Kararı (bundan böyle “Karar” olarak anılacaktır) ile belirlenen yatırım teşviklerinden faydalanabilmek için desteklenen konularda yatırım yapılması ve yapılacak bu yatırım için Bakanlığımızca düzenlenmiş/onaylanmış yatırım teşvik belgesine (YTB) sahip olunması gerekmektedir. YTB düzenlenmemiş yatırımların teşvik tedbirlerinden faydalanması mümkün bulunmamaktadır.