TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı, resmi sitesinden yayınladığı “Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönetmeliği”nde uygulama esaslarında köklü değişikliklere gittiği gözlendi.
Uzun süren bir bekleyişin ardından yayınlanan yönetmelik, programın geçen döneme kıyasla tematik olarak katma değer odağına yöneldiğini gösteriyor.
1995 yılından beri 1501, 1507, 1509, 1511 kodları ile bilinen programlarda hibe veren TEYDEB den bu güne kadar 16 bin projeye toplam 6 milyar ₺ destek sağladı.
1 Ağustos’tan itibaren geçerli olduğu belirtilen yeni hibe programları iki temel çağrı biçimi ile devam edecek.
SADE – Sanayi AR-GE ve Yenilik Destekleri
Sanayi Ar-Ge ve Yenilik Destekleri, tematik ve genel çağrılar olarak iki bölümde özel sektörün projelerini değerlendirmeye devam edecek.
- Proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini (1501, 1507 program amaçlarına uygun benzer çağrılar)
- Araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik amaçlı girişimcilik faaliyetlerini (1512 programları amacına uygun benzer çağrılar)
- Ülke ihtiyaçlarına yönelik ve/veya öncelikli alanlarda, sektörel veya bölgesel proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetleri (1511 program amacına uygun benzer çağrılar)
- Üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, özel sektöre aktarılarak ekonomik değere dönüştürülmesine yönelik faaliyetler (1505 programı amacına uygun benzer çağrılar)
AYDE – Arayüzü Destekleri
TEYDEB 2.0 ile devreye girecek diğer bir kavram ise Arayüz Destekleri AYDE. Girişimci ve araştırmacı ekosistemini geliştirmesi beklenen bu destekler için mevcut durumda var olan yapıya en uygun kurumlar; teknokentler, teknoloji transfer ofisleri.
Yönergede ifade edildiği kadarıyla AYDE çağrılarının içeriğini;
- SADE çağrılarında etkin ve verimli sonuçlar alınabilmesi için yenilik ve girişimcilik alanlarında kapasite artırıcı ve kamu-üniversite-sanayi işbirliklerinde kolaylaştırıcı mekanizmalar oluşturulması ve yürütülmesine yönelik faaliyetler
- Kuruluşların kendi aralarında ve diğer araştırma kurumlarıyla teknoloji ve yenilik odaklı işbirliği ve teknoloji transfer mekanizmaları oluşturmalarına yönelik faaliyetleri
- Özel sektör, üniversite ile araştırma kurum ve kuruluşlarının iş birliği yapmasını sağlayacak faaliyetlerin ve bu iş birliğini kolaylaştıracak teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme, bilgi lisanslama, bilgi aktarım merkezleri ve benzeri ortamların faaliyetleri,
oluşturması bekleniyor.
Kurumun tanıtım sunumlardan anlaşıldığı kadarıyla, Yenilik Arayüzü Destekleri AYDE ile işbirliği odaklı çok kaynaklı fonlama mekanizmasının oluşturulması hedefleniyor. İhtiyaç ve strateji odaklı çağrılar çerçevesinde yürütülmesi tasarlanan AYDE’nin kendi içerisinde de dört kola ayrılması bekleniyor:
MENAY – Mentor Arayüzleri
ÜSAY – Üniversite Sanayi Arayüzleri
GİRAY – Girişimcilik Arayüzleri
FİNAY – Finansal Destek Arayüzleri
Fakat henüz bu kurumların ve mekanizmaların neler olduğu, kar amacı güdüp/gütmemesi konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor.
Bu arayüzlerle, sanayi-üniversite-yatırımcı-alan uzmanı şirketler ile kamu kurumları arasında sanayiye sağlanacak Ar-Ge desteklerinin daha etkin ve ölçülebilir bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamasına göre, bu sene açılacak TEYDEB çağrıları aracılığıyla hayata geçirilecek projelere üç yılda 1,2 milyar TL. kaynak ayrıldı.
Program kapsamına yayınlanacak çağrılara en kısa zamanda sitemizden ulaşabilirsiniz.
Yeni TEYDEB yönetmeliğine ulaşmak için tıklayın.